top of page

הקשת שאחרי הסערה: 10 דברים שחשוב לדעת על הריון אחרי אובדן

Writer: חני גיטליסחני גיטליס

הריון שהגיע אחרי אובדן הריון (או אובדנים) מכונה הריון קשת, ויש לו מאפייניים ייחודיים שחשוב להכיר, בין אם בני הזוג החווים אותו ובין אם הסביבה הקרובה שלהם.


1. זה מה שנקרא its complicated: הריון הקשת המיוחל, הוא הרבה יותר מרק אושר ושמחה. הוא טעון ברגשות מעורבים עבור שני ההורים, ולעיתים לשמחה ולציפייה מתלוות חרדות וספקות בעוצמות משתנות. לפעמים ייקח זמן רב עד שהוא יפורסם ברבים, אם בכלל. הרבה מהתמימות וההתרגשות שיכול להיות שליוו בהריון (או בהריונות) לפני, אולי לא יתקיימו הפעם.


2. גם לגברים זה קשה: מניסיוני בעבודה עם גברים רבים, גם הם חווים רגשות מעורבים של תקווה לצד פחד. אבות רבים שיתפו בהתלבטויות מתי והאם לנסות שוב, בחרדות ובטריגרים שהעלו את כאב האובדן, ולפעמים גם ממש סימפטומים פוסט-טראומטיים בעקבות האובדן או האובדנים שקדמו להריון קשת. לכן, חשוב להכיר בכך שגם הגברים זקוקים להתייחסות ולהכרה ברגשותיהם.


3. לא תרופת פלא: אחרי אובדן, אחת המחשבות הבולטות והשכיחות היא שרק הריון חדש ירפא את הפצע. התפיסה שהריון נוסף הוא הדבר היחיד שיעזור, יכולה להוביל לציפיות לא מציאותיות.




4. קונפליקטים זוגיים: לעיתים נוצר מתח כאשר אחד מבני הזוג רוצה במהירות הריון נוסף שימלא את החלל, ואילו השני/ה חווה היסוס טרם העלייה מחדש על רכבת ההרים הרגשית הזו. כמובן, שיש זוגות שעבורם ההיריון החדש יכול להיות הזדמנות לחיזוק הקשר והחיבור בין בני הזוג.


5. מעירים זיכרונות: כשההריון החדש והמיוחל מגיע, הוא מביא איתו תקוות וציפיות, אך גם זיכרונות כואבים וחששות. הוא עלול להציף מחדש את הכאב והגעגוע, ואפילו לעורר תחושות אשמה על ההתקדמות הלאה.


6. טריגרים: להיות שוב בהריון, לחזור לבדיקות ותהליכים דומים, להגיע שוב למרכזים רפואיים, כל אלו יכולים להיות טריגרים ולהציף את החרדה מחדש. גם הכניסה מחדש לחדר לידה וההיערכות ללידה עצמה, למי שחווה באותו חדר בדיוק לידה שקטה, היא קשה. חשוב להיערך לכך.


7. הימנעות מחיבור רגשי: לפעמים בולט הקושי של ההורים, גם גברים וגם נשים, להתחבר רגשית להריון החדש או לעובר/ית מתוך פחד לחוות שוב את עוצמת הכאב אם חלילה יקרה משהו.


8. בין הפנים לחוץ: יש פער בלתי נסבל לעיתים בין מה שהסביבה משדרת או שאיך שאנשים בסביבה מגיבים ("האבל נגמר", "תשמחו במה שיש", "יש נחמה") לבין החוויה הפנימית המורכבת. הכוונה היא טובה אבל הניסיון לעודד עלול להותיר את ההורים בתחושה שהם אינם מובנים. חשוב להבין שההריון החדש והתינוק/ת שיביאו הם לא תחליף למה שאיבדו.



9. שימו לב גם אחרי הלידה: גם כשמגיעה הלידה המיוחלת וההורות מתחילה, החרדה לאבד את היקר מכל יכולה להתעצם ולהשפיע על הקשר. למעשה, הורים לתינוק/ת שנולד אחרי אובדן או אחרי טיפולי פוריות, הם בקבוצת סיכון לפתח דיכאון או חרדות אחרי לידה, וחשוב לשים לב לסימנים, אם יש כאלה.


10. כל אחד בדרכו: חשוב לציין שלא בהכרח כל מה שתואר יקרה. התגובה להריון הקשת היא מאוד אישית ותלויה בתהליכי עיבוד האבל הקודמים. יחד עם זאת, קיימת מורכבות והיא עלולה להתעצם לאחר אובדנים חוזרים. חשוב מאוד להכיר באפשרות הזו, לדעת שהתחושות האלה נורמליות אם הן מתעוררות, ולהיות ברגישות וקשב - גם לנשים וגם לגברים - בתקופה המאתגרת הזו.



אז מה היה עבורכן.ם האתגר הגדול ביותר בהריון שאחרי אובדן? אשמח אם תשתפו בתגובות או באופן פרטי את החוויה האישית שלכם, גם אמהות וגם אבות.



שיבואו לידות טובות ובידיים מלאות.

 
 
 

Comments


MSW חני גיטליס 

הקליניקה בחולון או באונליין 

050-4095573 

hanirozenblum@gmail.com

©2024 by Hani Gitelis

MSW. Proudly created with Wix.com

bottom of page